Vegan Pizza – kaassaus

Heb je dat ook? Dat een nieuw recept probeert, deze ontzettend lekker vindt, met regelmaat klaarmaakt en dan …. hmmmm, smaakt het niet zo lekker meer.
Dit hebben wij op het moment met de pizza met homemade pesto, gecarameliseerde zoete ui en courgette. (link met recept volgt nog in een nieuwe blog) Dus gister tijd voor wat anders!

Via www.vetjebol.nl vindt ik een recept die ik graag wilde gaan uitproberen. Ik bedoel, vegan kaassaus?! Als ik soms iets mis van vegan eten, is lekkere kaas. De alternatieven voor kaas in vegan land zit toch net een ander smaakje aan.
Deze kaassaus wordt op basis van cashewnoten gemaakt en zo ontzettend eenvoudig. En ja hoor! Hmmmm, de kaasfondue is er niks bij, echt zo lekker. Omdat mijn smaak nog al eens uniek kan zijn, mijn man ook laten proeven zonder wat te zeggen. En raak! Ook de vergelijking met de heerlijke kaasfondue. Zie de link voor het recept, onderstaand de korte uitvoering van het recept;

Recept:

Voor de pizzasaus:

  • 5 tomaten (ik gebruikte een half pakje gezeefde tomaten)
  • 1 sjalot (uitje)
  • 1 teentje knoflook (of meer als je van knoflook houd 🙂 )
  • halve eetlepel oregano (had ik niet in huis, Italiaanse tuinkruiden voldeden ook prima)
  • halve eetlepel basilicum (gedroogd)
  • olijfolie
  • peper en zout

voor de vegan kaassaus

  • 60 gram cashewnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels edelgist
  • sap vane en halve citroen
  • peper en zout
  • 30 milliliter water

Bereidingswijze vegan pizza

Voorbereiding

  • Doe de cashewnoten in een schaaltje met water en zet weg totdat je deze later nodig hebt.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

De veganistische pizzasaus

  • Snipper de sjalot en het teentje knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg vervolgens de gesnipperde sjalotjes en knoflook toe. Bak totdat de sjalotjes glazig zijn.
  • Voeg de gezeefde tomaten toe samen met de oregano, de basilicum, peper en zout. Roer goed door.
  • Laat een paar minuten bakken op middelhoog vuur. (door de tomaten / gezeefde tomaten een tijdje te bakken, haal je de zure smaak eruit)

De ‘kaassaus’

  • Pak een blender of een keukenmachine. Voeg de geweekte cashewnoten, het teentje knoflook, de edelgist, de citroensap, het water, peper en zout toe.
  • Blend het geheel totdat er een gladde massa ontstaat. De kaassaus moet niet waterig zijn, maar smeerbaar zoals bijvoorbeeld hummus.

En dan, beleggen maar! Wij gebruiken vaak kant en klare pizza bodems. Even goed naar de ingrediënten lijst kijken, maar er zijn er wel verschillende te vinden. Een laagje tomatensaus uitsmeren, daaroverheen de kaassaus. En dan groeten naar keuze. Wij hebben bijvoorbeeld gister belegd met uitje, paprika, hele dunne plakjes courgette, pijnboompitten en een beetje vegan kaas eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk!

En dank je wel vetjebol! Wij hebben heerlijk gegeten 🙂